De zeven overtuigingsprincipes van Cialdini uitgelegd

De zeven overtuigingsprincipes van Cialdini uitgelegd

Binnen de spellen van The BusinessGames maken we o.a. gebruik van de overtuigingsprincipes van Cialdini. Maar welke zijn het en wat betekenen ze. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Wedekerigheid

We voelen ons verplicht om terug te geven als we eerder iets hebben ontvangen. Geef eerst iets voordat je je doelgroep vraagt wat je wilt dat ze doen.

Consistentie

We doen graag wat we al eerder succesvol hebben gedaan of vanuit bestaande standpunten. Maak de stapjes kleiner om zo te komen tot het gewenst gedrag

Sociaal Bewijs

Bij twijfel en keuzestress zijn de mensen om ons heen vaak van doorslaggevende waarde bij het maken van een keuze. Laat zien dat andere deze keuze al reeds hebben gemaakt om zo het gewenste gedrag te stimuleren

Sympathie

We zeggen eerder ja tegen mensen die we leuk vinden. Zorg dat je doelgroep je leuk vindt voordat je ze vraagt het gewenste gedrag te doen. Geef complimentjes of laat zien hoeveel overeenkomsten jullie hebben.

Autoriteit

We vertrouwen op mensen die meer weten of kunnen dan wijzelf. De dokter, de specialist. Laat vooral zien dat je de kennis en kunde hebt waar je doelgroep op kan bouwen en vertrouwen

Schaarste

Zodra iets beperkt of tijdelijk beschikbaar is, dan is het verlangen om het te willen hebben nog groter. Maak je product of dienst extra aantrekkelijk door het beperkt beschikbaar te stellen in tijd of hoeveelheid. 

Eenheid

We vertrouwen de mensen in de groep waar we bij horen. Zorg voor een gevoel van saamhorigheid of eenheid die we met anderen/de groep voelen.


Speel eens met de verschillende principes in campagne. Je zult verrast zijn van de impact en de verschillen. Binnen The MarketingGame en The FundraisingGame komen de Cialdini principes terug in verleiding inspiratiekaarten. Nieuwsgierig naar deze games? Klikt snel door of vraag vrijblijvend een oriënterend gesprek aan.  

Over de schrijver
Patricia is een doorgewinterde Marketing Professional die al ruim 30 jaar voor uiteenlopende organisaties en goede doelen werkt. Zij zet haar kennis en ervaring in om organisaties te helpen zoveel mogelijk impact te maken. Dit doet zij via The BusinessGames, DeapMarketing en Het Goededoelenmeisje.
Reactie plaatsen